GETUIGENIS 3


Vrouw, 21, Noorderkempen, Lesbisch


Ben je open over je geaardheid? Leg uit waarom.

Ja, ik ben open over mijn geaardheid. Het kost te veel energie om het te verbergen en je wordt er niet gelukkig van.

Voel jij je veilig om je in het openbaar te begeven met je partner?

Ik voel mij helemaal niet veilig om mij publiekelijk te begeven met mijn partner. Het voelt vaak ongemakkelijk als mensen staren wanneer je hand in hand loopt in de Kempen. In Antwerpen word ik vaak nageroepen of nagefloten, zowel 's nachts als overdag.

Welke incidenten heb je al meegemaakt waarbij je aangevallen werd omwille van je geaardheid?

- Op café was er een jongen die foto's van mijn vriendin en mij getrokken had toen wij aan het kussen waren en lachte ons uit. Toen ik hem over die foto's aansprak ontkende hij dat.

- Op en ander moment werd er mij op café een drankje aangeboden door een meisje. We hadden wat gebabbeld en gedanst. Uiteindelijk ging ze mee naar mijn huis, terwijl ik dat niet wou. Ze pushte zich mee naar boven en zei dat ze een glaasje water wou. Ze rushte en kuste mij. Ik heb meermaals nee gezegd en haar weggeduwd maar ze bleef doorgaan, dus had ik het opgegeven en alles toegelaten. Het deed zeer en het was niet fijn. Ik had hier met mijn vrienden over gebabbeld. Ze gaven mij de schuld en zeiden dat ik het drankje niet had mogen aannemen. Het was volgens hen mijn schuld dat dit gebeurd was, omdat ik haar het verkeerde beeld heb gegeven.

- Ook op een Chirofeestje werd ik door een groepje jongens lastiggevallen. Ze vroegen: "Hey, jij bent toch lesbisch hé?" en hebben met 6 à 7 de hele tijd aan mijn borsten gezeten. Ik ben weggegaan. Mijn vriendinnen hun reactie hierop was: "Maar jij vind die aandacht toch wel fijn, niet?".

Hoe heb je dit ervaren?

Ik voelde me heel alleen. Het is heel stressvol om het goed te kunnen vertellen en als je het vertelt wordt het weggelachen. "Oh, maar potten neuken toch graag?", wordt er gezegd. Frustrerende dat ze er allemaal mee weggeraken en ik met de stomme gevoelens zit.

Hoe heb je dit aangepakt?

Op het moment zelf verstijf je en loopt het vast als ze niet antwoorden op 'nee'. Vaak geeft dat het gevoel dat ik het moet laten gebeuren, dan is het snel voorbij. Nee zeggen werkt niet altijd, dus probeer je het subtiel aan te kaarten door te zeggen: "Hey dit is niet fijn", maar ze draaien er altijd omheen en doen verder.

De dag erna heb ik staan wenen in de douche en alles laten gaan. Ik leidde mijzelf af en probeerde er niet aan te denken. Ik voelde mij niet meer goed in mijn eigen kot, omdat het daar allemaal had plaatsgevonden. Ik deed er alles aan om niet naar kot te gaan (winkelen, feesten, met vrienden afspreken...)

Heb je hulp gevraagd aan iemand?

Ik heb gebabbeld met naasten in mijn omgeving maar die lachten het meestal weg, dus ging ik weg van het feestje.

Het incident met de foto ben ik tegen de barman (die ik wel goed kende als vriend) gaan zeggen. Hij was lief en ving mij op. De buitenwipper had een oogje in het zeil gehouden en gezegd dat die jongen nooit meer binnen mag komen als hij dat nog eens ziet.

Dit is de meeste hulp dat ik ooit heb gekregen; van onbekende mensen in een café. Door mijn vrienden werd het nooit serieus genomen.

Had je het gevoel dat je zelf verantwoordelijk was?

Je krijgt altijd wel die schuld, dus op den duur geloof je wel dat het je eigen fout is. Zeker als de rest het niet serieus neemt en het weglacht, denken dat je overdrijft.

Heb je een netwerk waar je hulp kan vinden?

Nu weet ik dat Wel Jong Niet Hetero een chat heeft, maar ik weet niet waar ik hulp kan vinden.

Ik zeg het nu tegen mijn vriendin (lief), maar daarvoor had ik niet echt iemand. Het tegen mijn vrienden zeggen hielp niet en maakte het alleen maar erger. Tegen mijn ouders durf ik dat niet zeggen.

Heb je het gevoel dat je je moet aanpassen zodat je niet lastiggevallen wordt?

Ik heb het gevoel dat het nooit goed kan zijn. Als ik er te "hetero' uitzie vallen jongens mij lastig en geloven ze niet dat ik lesbisch ben. Als ik er te 'gay' uitzie, dan vallen ze mij lastig omdat ik het openlijk zo verkoop.

Ben je bewust van victim blaming?

Ja, ik ben me er bewust van en ben er helaas al meermaals slachtoffer van geweest.

Denk je dat dit een veelvoorkomend probleem is?

Ja. Zeker bij de LGBTQI+ community zijn er enorm veel oordelen waardoor victim blaming en het goedpraten ervan vaak voorkomt. Dit komt vaak door stereotypen zoals: "Potten neuken toch graag". Of als een jongen zich graag vrouwelijk kleedt en makeup draagt wordt hij in elkaar geslagen en krijgt hij daar de schuld van, want hij verkleedt zich en dat hoort niet zo. Het slachtoffer doet het altijd fout want hij/zij provoceert de dader in hun ogen.

Wat zou volgens jou een mogelijke oplossing kunnen zijn?

Mensen moeten meer educated zijn over de verschillen. Hoe meer mensen weten en kunnen begrijpen én van stereotiepen afstappen, hoe minder homofobie er zal zijn.

Victim blaming bij LGBTQI+
Alle rechten voorbehouden 2021
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin