WAAR KAN IK AANGIFTE DOEN VOOR EEN OFFLINE INCIDENT?
Onder een offline incident verstaan we een misdrijf dat in het echte leven heeft plaatsgevonden. Voorbeelden hiervan zijn slagen en verwondingen, stalking, vernieling, ... Indien je dit hebt meegemaakt, kom je in aanmerking om aangifte te doen. Dit kan je ter plaatse, dus wanneer het incident zo ernstig was dat de politie ter plaatse is moeten komen of wanneer de verdachte nog aanwezig is of er enkele zaken moeten vastgesteld worden (bijvoorbeeld schade). In dit geval bel je 101. Ook bij een politiepost kan je aangifte doen. Sommige politieposten zijn 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 open, maar anderen hebben bepaalde openingsuren waarmee rekening moet gehouden worden.
Indien je na je aangifte wenst op de hoogte gehouden te worden, dan moet ofwel jijzelf of jouw advocaat een verklaring van benadeelde persoon afleggen. Dit gebeurt op het secretariaat van de procureur des Konings. In deze verklaring vermeld je:
Persoonlijke gegevens
- Feit dat de schade heeft veroorzaakt: datum, plaats, nummer van PV, politiedienst, verdachte, feit, aard van misdrijf
- Aard van de schade of persoonlijk belang waardoor je jezelf als benadeelde verklaart
Door jezelf als benadeeld persoon te verklaren, word je op de hoogte gebracht van ofwel het uitvoeren van een onderzoek ofwel het vaststellen van een zitting voor een onderzoeks- of vonnisgerecht. Ook word je op de hoogte gebracht van een eventuele seponering en de reden hiervan.
Victim blaming ontstaat vaak ook binnen de hulpverlening, met name bij de politie. Vaak nemen zij aangiftes niet serieus, waardoor ze zeggen: 'Kom later terug wanneer het erger is geworden' of ze zelf aangeven dat jij als slachtoffer het misdrijf uitgelokt hebt. In dit geval kan je een klacht neerleggen bij Comité P of dienst intern toezicht. Zij gaan dan jouw klacht onderzoeken en hiermee verder aan de slag, want vanaf het moment dat er sprake is van een misdrijf hoort de politie een PV op te maken. Unia heeft ingezet op getrainde vertrouwenspersonen binnen de politie, gespecialiseerd in haatmisdrijven, die gecontacteerd kunnen worden om toch mogelijk te maken dat er een PV wordt opgesteld.
Wanneer er een PV opgemaakt wordt, gaat dit naar het parket om onderzocht te worden. Het kan voorvallen dat de zaak geseponeerd wordt. Als het feit een haatmisdrijf bevat, dan mag er niet geseponeerd worden omwille van opportuniteitsredenen, maar wel omwille van technische redenen zoals gebrek aan bewijs of wanneer de dader niet gevat kan worden.
Bronnen:
Belgische Federale Overheidsdiensten. (2020). Verklaring van benadeelde persoon. Geraadpleegd op 28 december 2020, via https://justitie.belgium.be/nl/themas_en_dossiers/wat_moet_u_doen_als/slachtoffer/als_slachtoffer_tussenkomen_in_de_procedure_2
Persoonlijke communicatie: Jan Van Laer, Unia, 8 december 2021