WAAR KAN IK EEN ONLINE INCIDENT RAPPORTEREN?
Sociale mediaplatformen
- Aangifte doen (voor iets strafbaar):
Je kan elke vorm van misbruik rapporteren bij verschillende platformen, zoals bijvoorbeeld: bedreigingen, doodsbedreigingen, stalking, publieke oproep die zou aanzetten tot discriminatie van een persoon of zelfs actie,... Deze zaken zijn strafbaar in België en je kan hiervoor beroep doen op de Belgische politie.
- Aangifte doen (voor iets niet strafbaar):
Je kan ook aangifte doen wanneer iets niet strafbaar is.
Sociale mediaplatformen hebben deze dagen meestal een ingebouwde functie waarmee je een online incident zoals bijvoorbeeld een bepaalde post, reactie of bericht of dergelijke kan rapporteren.
De persoon die de inhoud heeft vrijgegeven, kan nog altijd worden geblokkeerd door jou, zodat deze jou niet meer kan contacteren.
Slachtofferhulp
Als je ooit te maken hebt met een online incident, is het bezoeken van een slachtofferhulp dienst of verschillende diensten al een stap in de goede richting.
Deze diensten zijn altijd gratis en staan volledig los van de politiediensten. Als je niet weet of je nu wel of aangifte moet doen kan je altijd nog terecht bij verschillende slachtofferhulporganisaties.
Slachtofferhulp gaat samen met u praten over wat u is overkomen. Hiernaast geven ze info en advies weer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld samen met u meegaan naar de politie. Deze slachtofferhulporganisaties kunnen ook aan doorverwijzing doen, door u naar andere mensen of diensten de weg te wijzen.
Onthoud dat :
- Hulp altijd gratis is
- Slachtofferhulp wordt versterkt door een team van professionele en vrijwillige medewerkers
- Een gesprek kan bij u thuis plaatsvinden of bij een dienst
- Ze werken volledig onafhankelijk
- Gesprekken blijven vertrouwelijk
- Er kan zowel in groep als individueel gewerkt worden
Politie
Een noodsituatie dient in België gemeld te worden bij de politie. Dit kan je doen door het nummer 101 te bellen. Bel dit nummer enkel en alleen bij een noodgeval.
Voor de niet-dringende gevallen, kan je aangifte doen via het loket dat via een digitale wijze verloopt bij de Belgische politie. Dit is een online loket, genaamd: 'Police-on-web'. Dit online loket is alle dagen open en bereikbaar op elk mogelijk uur.
Indien je een aangifte indient, voor een niet-dringend geval, zal deze als niet-dringend worden behandeld.
Je hebt de keuze om als individu jouw 'niet dringende' verklaring online af te leggen of om zelf de stap nemen om naar het commissariaat te gaan.
Bemiddeling
Bemiddeling is een manier om conflicten op te lossen. Volgens de Belgische wet is bemiddeling een vertrouwelijk en gestructureerd proces. Het overleg moet op vrijwillige basis gebeuren tussen de verschillende partijen die in een conflict zitten. Dit met medewerking van een onafhankelijke, neutrale en onpartijdige derde. Deze derde persoon zou de communicatie moeten vergemakkelijken, in de hoop dat de verschillende betrokken partijen zelf een oplossing uit werken.
Je kan een beroep doen op bemiddeling en het herstelrecht, wanneer je te maken krijgt met een online haatmisdrijf in België. Wanneer je gebruikt wilt maken van bemiddelingsdiensten of herstelrecht bijvoorbeeld, dien je contact op te nemen met een slachtofferhulporganisatie in België.
Bronnen:
Aangifte doen - SAFE TO BE - Belgium
Hoe aangifte doen? | Portaal van de Belgische Politie
Online aangifte | Portaal van de Belgische Politie
Slachtofferhulp | Vlaanderen.be
Wat is bemiddeling (bemiddelingvzw.be)