WAAR KAN IK MET MIJN VERHAAL TERECHT?
Eerst en vooral willen we benadrukken dat victim blaming op zich niet strafbaar is. Het is niet iets dat in de strafwet geschreven staat. Wanneer er sprake is van een misdrijf, gaat het dus niet om de victim blaming, maar om het feit dat aan de victim blaming vooraf gegaan is.
Een voorbeeld: "2 jongens worden in elkaar geslagen omdat ze openbaar hand in hand lopen, nadien krijgen ze te horen dat het hun eigen schuld geweest is en maar moesten weten dat nog niet iedereen open staat voor mensen met een andere seksuele geaardheid"
Hier is er wel degelijk sprake van victim blaming, maar het misdrijf zelf betreft de slagen en verwondingen. Wanneer victim blaming gebeurt door een (politie)ambtenaar die in functie van zijn job bijvoorbeeld nalaat om hulp te bieden, dan is dit wel strafbaar.
Echter betreft niet elke situatie een misdrijf. Zo is mondelinge haat bijvoorbeeld niet strafbaar. Dit wil niet zeggen dat je nergens terecht kan met je verhaal, want victim blaming kan psychologisch ook een enorme impact achterlaten. Hieronder stellen we enkele organisaties voor en waarvoor we staan, zodat jij weet wat het best bij jouw vraag aansluit.
CAW
Bij het CAW kan je langs gaan als je het moeilijk hebt. In vertrouwen kom je dan terecht bij een hulpverlener van het CAW. Hier kan je dan verschillende soorten hulp krijgen. Je kan bijvoorbeeld informatie en advies krijgen of tussen de mensen komen in een inloopcentrum. Indien nodig kan je ook langere begeleiding krijgen of crisishulp. Er wordt eventueel ook opvang voorzien.
Website: https://www.caw.be/
Unia
Unia is het gelijkenkansencentrum. Hier je kan terecht met een klacht wanneer je merkt dat je gediscrimineerd wordt omwille van je seksuele geaardheid. Unia behandelt individuele meldingen. Wanneer je naar politie wilt of in contact komt met het parket dan bieden zij individuele begeleiding. Ze geven ook trainingen aan bijvoorbeeld politie rond discriminatie. Ze publiceren ook studies hierrond.
Bij vragen; - Via het contactformulier op hun website- Telefonisch: +32 (0)2 212 30Discriminatie melden: - Online aanmeldingsformulier op hun website- Bel gratis naar 0800 12 800
IGVM: Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen
Activiteiten: discriminatie, transgender en intersekse
Discriminatie - transgender
Het instituut heeft als opdracht informatie en bijstand te verlenen. Je kan een klacht indienen wanneer je denkt slachtoffer te zijn van discriminatie op één van de vermelde criteria. Het instituut zal bijstaan, adviseren, kan bemiddelen en eventueel in rechte optreden. Zij evalueren als onafhankelijke organisatie zelf hoe en in welke mate zij een slachtoffer optimaal kunnen ondersteunen.
Het is belangrijk om te weten welke ongelijkheden binnen de maatschappij aanwezig zijn. Men kan helpen om dit in kaart te brengen door alles te melden waarvan men denkt dat het een inbreuk is op het verbod tegen discriminatie en seksisme.
Website: https://igvm-iefh.belgium.be/nl/activiteiten
JAC
Website: https://www.caw.be/jac/
Moderator
Moderator is er voor herstelgericht werken of bemiddeling. Deze bemiddeling kan lopen van op het moment dat er een klacht is ingediend bij de politie tot het moment dat de strafrechtelijke procedure volledig is doorlopen.
Je kan een bemiddeling aanvragen via het invulformulier op hun website..
Website: https://moderator.be/contact/
Zelfmoordlijn 1813
Het nummer is 24/7 bereikbaar. Elk gesprek is anoniem en gratis. De chat is elke dag beschikbaar van 18u30 tot 22u. Mails worden binnen 5 dagen beantwoord en er wordt ook aangespoord tot zelfhulp.
Je kan de website raadplegen als je zelf hulp nodig hebt, maar ook wanneer je bezorgd bent om iemand anders. Mensen die nabestaande zijn kunnen hier vinden waar zij terecht kunnen voor ondersteuning, wat kan helpen en hoe zij kunnen leren omgaan met verlies door zelfmoord.
Voor andere hulpverlening zijn er meerdere doorverwijzingen voor ondersteuning, onder andere naar ASPHA of het CGG.
Website: https://www.zelfmoord1813.be/
Lumi
Voor alle vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan de opvang- en infolijn gratis en anoniem raadplegen door te bellen, chatten of mailen.
Je vindt er informatie rond discriminatie & geweld en hoe je daarmee kan omgaan. Onder hulp en ondersteuning vind je waar je terecht kan als slachtoffer van geweld of discriminatie en waar je juridische bijstand en info over gerechtelijke procedures kan vinden.
Bronnen:
Info CAW: https://www.caw.be/
Info JAC: https://www.caw.be/jac/
Info Unia: https://www.unia.be/nl
Info Moderator: https://moderator.be/